Tratament cu laser

Tratament stomatologic cu laser

Laserul este o tehnologie incorporata în tratamentele stomatologice în urma 30 de ani și a adus un plus de eficienta, rapiditate și confort, atât pacienților, cât și medicilor stomatologi. În prezent, tot mai multe cabinete folosesc laserul și costul acestor tratamente tinde să scadă. În plus, pe viitor se prevede posibilitatea laserului de a înlocui freza tradițională, fapt ce practic va elimina principala sursă a anxietății pacienților care ezita să meargă la stomatolog.

Laserul (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation = amplificarea luminii prin stimularea emisiilor de radiații) funcționează cu ajutorul energiei luminii și poate acționa ca instrument de secționare a țesuturilor, poate evapora lichidul din țesuturi, întări lipirea dintre obturație și dinte, spori efectul agenților de albire dentara sau elimina bacteriile din pungile parodontale.

Lumina laserului diferă de alte lumini prin mono-cromatism și prin coerenta undelor de lumina. Culoarea unica și egalitatea undelor luminii fac ca laserul sa fie o sursa de energie unica și eficienta. Diferitele tipuri de laser sunt denumite în funcție de materialul aflat în centrul dispozitivului, numit cavitate optica. Acest centru este format din elemente chimice, molecule și compuși, fiind numit și mediu activ. Acesta poate fi un recipient cu gaz (cum ar fi dioxidul de carbon), un cristal (Nd:YAG, Er,Cr:YSGG sau Er:YAG) sau un semiconductor solid (diode). Stimularea mediului activ generează o lungime specifica de unda de radiații neionizate. Câteva lasere emit lumina vizibila – pentru detectarea cariilor, însă aproape toate laserele chirurgicale emit lumina infraroșie invizibila.

Efectul tratamentului cu laser

Datorita absorbției diferite a energiei laser de către țesuturi, fiecare lungime de unda are un efect unic asupra structurilor dentare. Unele lasere sunt absorbite doar de sânge și țesut pigmentat, în timp ce altele sunt absorbite de apa și țesuturile dure, precum smalțul, dentina și osul. Având în vedere aceste lucruri, putem clasifica lungimile de unda astfel:
• Laserul cu diode si cel Nd:YAG acționează asupra pigmenților din țesuturi, agenților patogeni și asupra țesuturilor inflamate și vascularizate.
• Lasere cu dioxid de carbon evapora moleculele de apa din țesuturi, celule și agenți patogeni.
• Lasere Erbiu (Er,Cr:YSGG si Er:YAG) evapora apa din straturile superioare ale tesuturilor moi si a celor dure, avand emisii foarte scurte.

In urma absorbtiei luminii laserului, in tesuturi are loc o reactie termica ce variaza in functie de parametrii instrumentului si de proprietatile optice ale tesutului, temperatura ajungand la 50°C pentru dezactivarea bacteriilor, 60°C pentru hemostaza si pentru indepartarea tesuturilor inflamatorii ale bolilor parodontale, sau chiar 100°C pentru incizia si excizia tesuturilor.

Laserul poate declansa si reactii chimice, cum ar fi intarirea rasinilor compozite, desfacerea lipiturilor chimice si descompunerea elementelor chimice pentru dezinfectarea pungilor parodontale si a canalelor radiculare. Sunt anumiti pigmenti biologici care devin fluorescenti atunci cand absorb lumina laser – fapt utilizat in detectarea cariilor. Laserul poate fi utilizat si ca biostimulator, avand efect de grabire a vindecarii, ameliorare a durerii, stimulare a productiei de colagen si efect antiinflamator general. Asupra tesutului dentar, energia pulsata laser produce unde de soc ce are efect abraziv sau pulverizator.

Printre tratamentele si procedurile stomatologice ce utilizeaza laserul se numara: detectarea cariilor, obturatii dentare (inclusiv preparatia dintelui), tratamentul hiperestehiei dentinare (laserul sigileaza tubii dentinari), gingivectomie si gingivoplastie (reconturarea gingiei), frenectomie si frenoplastie, tratamentul aftelor bucale, albire dentare, regenerarea nervilor, indepartarea tumorilor benigne, analiza tesuturilor dentare si a celor gingivale.

Potentialul laserului de a imbunatati tratamentele stomatologice depinde de capacitatea medicului de a controla puterea si timpul de expunere a tesuturilor dentare, precum si orientarea tratamentului doar spre zona tinta, fara a afecta si tesuturile inconjuratoare.

Beneficiile tratamentelor stomatologice cu laser

• procedurile realizate cu laserul nu necesita șuturi;
• unele tratamente nu necesita anestezie dentara;
• datorita faptului ca unda de energie coaguleaza vasele de sange, laserul reduce sangerarea;
• undele laserului sterilizeaza campul operator, astfel incat riscul infectiilor bacteriene este redus;
• leziunea tesuturilor inconjuratoare este redusa;
• laserul ajuta la regenerarea țesuturilor și la vindecarea mai rapida a rănilor;
• capacitatea de a selecta cu precizie țesutul bolnav;
• laserul poate fi utilizat în siguranță pentru copii și femei însărcinate;
• îmbunătățirea vizualizării câmpului chirurgical;
• reducerea disconfortului și a inflamației postoperatorii.

Dezavantajele utilizarii laserului in stomatologie
• Laserul nu poate fi utilizat in cazul unor proceduri uzuale, cum ar fi obturarea cariilor interdentare, cariilor din jurul unor obturatii mai vechi sau a cariilor de dimensiuni mari, care necesita preparatie pentru coroana. La fel si in cazul indepartarii coroanelor si a obturatiilor de amalgam, sau a preparatiei dintilor pentru punti dentare.
• Tratamentele cu laser au un cost relativ ridicat si necesita pregatire superioara din partea medicului stomatolog.
• Exista riscul de supraincalzire a tesuturilor si de producere a emboliei de aer.
• Incapacitatea laserelor cu erbiu de a înlătura restaurațiile metalice.

Avantajele Tratamentelor Dentare

Procedurile realizate cu laserul nu necesita șuturi, unele tratamente nu necesita anestezie dentară, datorită faptului că unda de energie coagulează vasele de sânge, laserul reduce sângerarea, undele laserului sterilizează câmpul operator, astfel încât riscul infecțiilor bacteriene este redus, leziunea țesuturilor înconjurătoare este redusa, laserul ajuta la regenerarea țesuturilor și la vindecarea mai rapida a rănilor, capacitatea de a selecta cu precizie țesutul bolnav, laserul poate fi utilizat în siguranță pentru copii și femei însărcinate, îmbunătățirea vizualizării câmpului chirurgical și reducerea disconfortului și a inflamației postoperatorii.
Cel mai important este consultul de specialitate, efectuat de către un medic dentist. Indicațiile albirii chimice sunt pentru pacienți cu starea de sănătate a dintelui bună, lucru ce va fi evaluat de către medicul dentist. Nu vor fi efectuate tratamente de albire chimică pe dinții cariați, pe lucrări protetice sau pe dinții cu grad mare de îngălbenire (în urma unui tratament medicamentos, de exemplu: tratamentul cu tetraciclină), pe dinți cu sensibilitate dentară crescută sau cu infecții ori fisuri. Avantajele albirii chimice sunt: procedura rapidă într-o singură ședință, tratament fără durere, nu necesită anestezie, albire de durată. Albirea unui singur dinte este recomandată atunci când acesta este devitalizat (scos nervul), ceea ce duce în timp la schimbarea culorii. Avantajele albirii pe ambele arcade sunt oferite de o culoarea uniformă și de cost. Nu există riscuri de sănătate în urma albirii chimice, deoarece nu vor fi nici inhalate, nici înghițite substanțele chimice. de 50 de minute. Albirea cu laser are o durată de 15 minute.
Gingivita este cea mai frecventă afecțiune, ce se traduce prin sângerări la nivelul gingiei în urma periajului, chiar și la cea mai mică atingere. Primul semn care ar trebui sa ne pună pe gânduri și să ne grăbească decizia de a merge la medicul dentist este sângerarea gingivală minoră. Dacă lucrurile sunt lăsate fără control, apar modificări ale aspectului gingiei, ea devine din ce în ce mai roșie, edemațioasă, dureroasă la atingere, cu retracție gingivală și respirație urât mirositoare. Poate apărea grupată la nivelul gingiilor și apoi extinzându-se la toți dinții.
Așa cum am menționat, cauzele mai pot fi: carii ne tratate sau tratate incorect, lucrări protetice incorecte, alinierea incorectă a dinților (înghesuirea dinților și boli generale (diabet, leucemie) și tratamente medicamentoase (anti hipertensive, anticoagulante).

Dintele are un sistem de susținere format din parodonțiu, adică totalitatea structurilor ce asigură fixarea și susținerea dintelui pe maxilar(țesut ce leagă dintele de maxilar). Este clar că boala parodontală este strâns legată de starea de sănătate generală a organismului (boli cardiovasculare, diabet etc), însă cea mai importantă cauză ce determină îmbolnăvirea parodonțiului (gingiei) este placa bacteriană, determinată de depunerile de tartru și bacteriile aflate în cavitatea bucală.

Lipsa unei igiene orale corespunzătoare, lipsa periajului, de cel puțin două ori pe zi și lipsa vizitelor la medicul dentist, de două ori pe an, duc la agravarea problemelor de sănătate orală. Cea mai banală afecțiune și punct de plecare în boala parodontală este legată de inflamația acută a gingiei, ea poate fi de cauză tartrică(depunere placă bacteriană pe dinte) sau o igienă necorespunzătoare, probleme de sănătate generale sau strict locale, la nivelul cavității orale.

Albirea Dintilor
Ofertă disponibilă pentru albirea dințiilor numai la 800 LEI

contact us

Close