“Dacă cei mici învață să-și perieze corect dinții, pot evita dezvoltarea timpurie a afecțiunilor dentare„
Cum periem dinții corect
- Aplică puțină pastă de dinți pe periuța de dinți.
- Începe întotdeauna dintr-o parte a dinților de sus (de exemplu, măseluțele din stânga, sus) și periază-i în direcția acelor de ceasornic. Se vor peria cca. 2-3 dinți deodată.
- Ține periuța paralel cu dinții și direcționează perișorii astfel încât să se așeze ușor sub gingii, ca și cum ai mătura.
- Execută mișcări circulare de mică amplitudine (mișcări du-te/ vino).
- Sănătatea gingiilor este la fel de importantă, periază dinții până la gingie.
- Suprafețele interioare ale dinților nu trebuie neglijate. Placa bacteriană se acumulează și aici, dar și pe suprafețele masticatorii.
- Periază cu minuțiozitate suprafața anterioară, posterioară și masticatori.
- Nu uita să periezi ușor interiorul obrazului dar și limba, cu partea dorsală a periuței, ce trebuie sa aibă striații speciale.
- La final clătește gura bine de tot.
- Înlocuiește periuța de dinți cel puțin o dată la 3 luni.
Copiii cu vârsta mai mică de 6 ani trebuie să se spele pe dinți după fiecare masă și înainte de culcare, cu o cantitate de pastă de dinți egală cu dimensiunea unui bob de mazăre. Una dintre cele mai eficiente tehnici de periaj este aceasta:
- Poziționează periuța de dinți la un unghi de 45 de grade față de gingie
- Fă mișcări ușoare, de du-te-vino
- Periază zona interioară, zona exterioară și într-un final suprafața orizontală a dinților
- Folosește vârful periuței pentru a curăța corespunzător partea interioară a dinților
- Curăță limba pentru împrospătarea respirației
Trebuie urmărită tehnica periajului la copii pentru a preveni eventualele complicații. Lipsa igienei corecte generează apariția cariei dentare simple, ce poate evolua către cea complicată întru-n timp scurt la copii, afectând nervul dintelui.
În evoluția și dezvoltarea sistemului dentar există etape foarte importante ce trebuie cunoscute de către părinți.
Pierderea dinților precoce sau tardivă poate duce la anomalii dentare, cum ar fi dinții crescuți strâmb sau înghesuiți, o ocluzie (mușcătura) incorectă, toate ducând la dezechilibru și la suferințe ulterioare ale copilului, de la durere până la aparatul dentar. La începutul oricărui an școlar, la controlul în cabinetele de medicină dentară, părinții vor consulta medicul asupra problemelor apărute, luându-se decizii rapide de tratament, în funcție de caz. Fiți prieteni cu medicul dentist și veți ține departe problemele legate de dințișorii micuților. Nu uitați controlul de două ori pe an la medicul dentist și schimbatul periuței la trei luni.