Medicina estetică dentară se dovedește a avea un succes însemnat în ultimul deceniu. În urma unui studiu realizat de American Academy of Cosmetic Dentistry (AACD) s-a constatat că zâmbetul este o referință de bază a societății moderne. Din acest studiu a rezultat că 99,7% din respondenți consideră zâmbetul ca fiind un bun social, un mijloc de comunicare și prezentare; 96% au afirmat că un zâmbet atrăgător contribuie la creșterea stimei de sine; 74% au spus că zâmbetul influențează creșterea profesională, iar la întrebarea” Ce îmbunatățiri ați dori să aduceți zâmbetului dvs?”, răspunsul cel mai frecvent a fost: „Culoarea, îmi doresc o dantură albă și strălucitoare” Deci este evident cum estetica dentară joacă un rol-cheie în starea de bine a persoanei, în creșterea stimei de sine, în succesul și creșterea profesională, și nu în ultimul rând în relațiile interpersonale. Primele tehnici de albire estetică datează din epoca romană, atunci când pentru albirea dinților se folosea uree (substanță organică incoloră, cristalizată, care se găsește în urină și în sânge); în Evul Mediu în schimb era folosit acidul azotic iar la sfârșitul secolului al XlX- lea a început să se utilizeze soluții de peroxizi și eter sau acid clorhidric. Tehnica de albire a dinților care a ajuns până în zilele noastre, a luat naștere doar în 1989 când Haywood și Heymann au dezvoltat o gamă de produse domiciliare de albire, și tot atunci au început să fie efectuate primele studii privind efectele tratamentelor de albire asupra smalțului dentar.
Avantajele albirii Albirea chimică are avantajul de a se efectua într-o singură ședință, este un tratament care nu provoacă durere și deci nu necesită anestezie, iar rezultatul se menține în timp. Albirea unui singur dinte este recomandată doar în cazul devitalizării acestuia, lucru ce comportă o modificare a culorii smalțului.. Nu există contraindicații în urma albirii chimice, deoarece substanțele folosite nu sunt inhalate sau înghițite. Există, de asemenea, un avantaj al albirii pe ambele arcade deoarece culoarea este uniformă iar costul minor. Când procesul de albire nu oferă rezultate? În primul rând trebuie menționat că albirea chimică este recomandată pacienților cu o stare de sănătate bună a danturii, lucru ce va fi evaluat în prealabil de către medic. Tratamentul de albire chimică nu va fi aplicat pe dinții cariați, pe lucrările protetice, pe dinții cu grad mare de îngălbenire (în urma unui tratament medicamentos ex: tetraciclină) sau pe dinții cu sensibilitate dentară crescută sau cu infecții sau fisuri. Tratamentul de albire cu laser Albirea cu laser în comparație cu celelalte tratamente, este o procedură rapidă (aproximativ 20 min. pentru ambele arcade), nu prezintă nicio sensibilitate post tratament și îndepărtează chiar și cele mai dificile pete cauzate de cafea, tutun, coloranți alimentari. Căldura emanată de laser nu irită pulpa dentară și deci nu dăunează țesutului moale (gingiei) ca în cazul altor proceduri de albire.
Tratamentul pentru albirea clasică are o durată de aproximativ 40-45 de minute. Procedura consta în detartrajul professional cu ultrasunete,(îndepărtarea tartrului sub și supra gingival), periaj professional cu o pasta abraziva , și în unele cazuri folosirea profijetului cu o substanță pe baza de bicarbonate de sodium. Tratamentul de albire chimică durează în jur de 50 de minute. Procedura consta în aplicarea unui gel drept bariera gingivala ce se foto polimerizează ,după care se aplica o substanța(peroxid de diferite concentrații) pe suprafața dinților ce va rămâne timp de 40 minute, la sfârșit se spală dinții cu un jet puternic de apa după care se vor lustrui cu o pasta ce va închide canalicule ce sunt deschise în urma albirii și o substanță neutralizantă ce va fi aplicata pe gingie. Un aspect esențial pentru menținerea în timp a rezultatelor obținute în urma oricărui tratament de albire, este respectarea indicațiilor post-tratament legate de alimentație ( inclusiv consumul de cafea, vin roșu, etc,). În acest sens trebuie să se evite alimentele care conțin coloranți şi trebuie să se adopte o igienă corespunzătoare.
Proceduri de albire în Clinica DentallPro
Albirea în cadrul Clinicii DentallPro se realizează rapid, deoarece se utilizează agenți de albire concentrați (după protejarea gingiilor și a țesutului înconjurător cu o barieră specială). Se folosesc lămpi de albire, laser sau unii agenți termici în vederea obținerii unor rezultate mult mai rapide. Procedurile de albire profesională efectuate sunt următoarele:
- Profijet albire mecanică bazată pe bicarbonat de sodiu în profilaxia convențională.
- Lampa Gnatus albire chimică ce constă într-un kit de albire cu alegerea nuanței culorii dorite și foto polimerizării cu lampa
- Laser această procedură constă în utilizarea unui agent de albire ce conține peroxid de hidrogen care în combinație cu sistemul laser, accelerează procesul de albire. Această metodă acționează prin pasta de profilaxie declanșată de periuța de detartraj sau prin profijet, ce acționează prin pulverizarea soluției de bicarbonat de sodiu pe dinte, printr-o abraziune mecanică fină.